2015. január 15., csütörtök

Gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás vajúdás alatt

A tesóm a napokban szenvedi el, a fiatalság legszörnyűbb heteit, amikor is a féléves hajnalig tartó bulizásokat felváltja a hajnalig tartó tanulás,és a wiskey-colát a kávé. Magyarul a vizsgaidőszakot. Mivel szülésznőnek tanul, rengeteg érdekességet mesél a gyakorlatairól, a szülés előtti, szülés utáni időszakokról amit a mai "informatikai csodákon" keresztül, a laptopra feszülve izgalmasan, sokszor undorral hallgatok végig.
Megkérdeztem tőle, melyik tételt szeretné kihúzni a szóbeli vizsgáján és hogy mi az ami jobban érdekli és érdekes téma. A válasza határozott volt és meggyőző.-"Hááááát Líívi, a fájdalomcsillapítás" Az első ami eszembe jutott: " És ebbe mégis mi az érdekes?"  Majd elkezdte nagy vonalakban elmondani a szülés alatti fájdalomcsillapítás lényegét, fajtáit . Sokszor azt éreztem , bár ne kérdeztem volna tőle semmit,de amikor mondtam hogy " Jó, C. inkább hagyd abba" elkezdett a gyógyszer nélküli fájdalomcsillapításról beszélni. (Hozzáteszem, nekem szülés után jutott eszembe, amikor a szobatársam megkérdezte, hogy kaptam -e fájdalom csillapítót, hogy "baaaaaakkkker tényleg"!!!! /Elfelejtettem, hogy olyan is van és lehetett volna kérni. Bár így is jó volt, nélküle, csak fájdalmasabb, természetesebb/) 
Tovább boncolgatva  a témát, elmondta hogy vannak olyan gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítási eljárások, amiket alkalmazva sokszor elkerülhető a "b+olás" a szülőszobán.  Ez az információ, kiváltképp jól jött volna 1 évvel ezelőtt.  Ebből kifolyólag,arra gondoltam, hogy ezek az információk nem  csak engem hanem Titeket is érdekelhetnek, nem beszélve azokról a várandós blogmoly-okról akik a szülés gyönyörűen fájdalmas időszaka előtt állnak.
A gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás lényege, hogy a fájdalom érzetének, megélésének pszichológiai tényezőin keresztül fejti ki hatását.Nagyon sokféle eljárás alkalmazható, de amit most kiemelnék az a vajúdás alatti masszázs.
A többi gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítást csak felsorolás szinten érinteném.

  • a hagyományos kínai orvoslás egyik szakterületévé vált akupunktúra,
  • a Magyarországon kevésbé elterjedt hipnózis,
  • homeopátiás szerek (ami nagyon jó placebo)
  • valamint a hidroterápia 
  • és a különböző relaxációt elősegítő terápiák ,pl a  zeneterápia.

A vajúdás ideje alatt elősegíti a relaxációt, a várandóság ideje alatt alkalmazott jóga gyakorlatok elvégzése.
Sattwa Jógastúdió  (Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, Nagyon jó hely, harmonikus, nyugodt környezet, kedves, hozzáértő oktató, profi munka, egy szó mint száz, ha helybeliek vagytok, mindenképp menjetek el, ha pedig a környéket jártok, és van időtök, próbáljátok ki! )

Szülés közben a  közérzetet nyugtatja, javítja a félhomály, a nyugodt csendes hely biztosítása, igény kérésére különböző füstölők megléte a vajúdás alatt. Valamint a halk nyugtató zeneterápia alkalmazása is. ( Feltéve ha fizetsz. Sajnos, ha nem fizető vendég vagy, ezek a "luxus" szolgáltatások Neked nem járnak.)
Ezekről tényleg csak érintőlegesen szeretnék szólni, hiszen tudjuk, hogy a jelenlegi egészségügyi intézményekben,igen nagy kiváltsággal kell rendelkezni ahhoz, hogy (igény szerint) mindezeket biztosítsák, hiszen személyi és tárgyi feltételei vannak.
Mint már említettem, engem a vajúdás alatti masszázs hatékonysága kezdett el leginkább érdekelni ezért hát pár sorban leírok néhány fontos tudnivalót róla.

A masszázs jótékony hatása: 
Kiválóan oldja a szorongást, feszültséget, a stressz okozta fej-, nyak- és háttájéki görcsöket,a csomókat, és egyéb problémákat. 
Javítja a vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, javítja a gerinctartást. Magnézium hiányos szülőnőkben, akik hajlamosak a vádlik begörcsölésére,azok a lábszáraikat is bedörzsölhetik finoman. 

A masszázst mindig illóolajjal, semleges krémmel, masszázsolajjal ( ylang-ylang, jázmin, rózsa, levendula kivonatú masszázsolajokkal) alkalmazzák.

Szabályai: 
-tilos hason fektetve masszírozni, ( korai időszakban sem ajánlott)
-mindig oldalra fekve (esetleg ülve ) kell bemasszírozni a masszázsolajat az izmokba,
-óvatosan, durva mozdulatokat elkerülve, lágy könnyed mozdulatokkal lazítunk az izmokon
-a pocakot dörzsölni, dögönyözni, TILOS!

A masszázst együtt szülésnél alkalmazva felfoghatjuk jótékony hatású figyelem elterelésnek is, ami könnyebb szülést eredményezhet és a szülés élménnyé válhat,a megfelelő környezet biztosítása mellett. Élmény ide, élmény oda, fáj az mindenhogy , de a világ legcsodálatosabb dolga. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése